< terug

Tekentechniek:

Pastel is te omschrijven als krijt van pure kleur pigmenten in verschillende hardheden. Er zijn veel soorten pastelpapieren op de markt met verschillend resultaat. Van grove structuur tot fluweelzacht.

Kenmerken:
Het portret is opgebouwd in lagen kleur. Alle ondenkbare kleuren worden gebruikt in de vachtstructuur, zoals je hieronder kunt zien: blauw en paars werkt prachtig voor de glans. Omdat het papier reeds getint is, wordt het wit dus getekend, in tegenstelling tot aquarel. 
 
Pastelkrijt

Duitse staander op sansfix papier
 
Pastelpapier:
Aangezien pastel weinig bindmiddel heeft, blijft het portret fluweelachtig zacht er uit zien. De 'poeder' zit als het ware op het papier. Deze 'poeder', ofwel pigmenten, hebben dus een ondergrond met structuur nodig om vast te blijven zitten. Glad papier biedt dus geen uitkomst. Er zijn speciale pastelpapieren op de markt met verschillende structuren. 

Papiersoorten:
Voor een fluweelachtig effect is velours/ fluweelpapier te krijgen. Papier met een schuurpapierachtige grip zijn: Sansfix, Colourfix van Art Spectrum. Andere papierkeuzes zijn Ingres en Mi-Teintes van Canson. Ik gebruik ze naar gelang het effect dat ik wil krijgen.
Pastel is een van de oudste tekentechnieken. Kunstenaars zoals Degas en Monet wisten dit medium onder de aandacht te brengen.
Bij een aquarel wordt het wit uitgespaard van het papier en worden de kleuren rondom het wit geschilderd. Fixeren van een pasteltekening kan zowel tussendoor als achteraf. Maar dit is afhankelijk van de kleuren: witte portretten worden spaarzamer gefixeerd anders verliezen de kleuren zijn waarde. Bij grof papier, zoals sansfix en colourfix is fixeren niet nodig, de korrel houdt de pastel vast.

Inlijsten: 
Een pastel moet worden ingelijst achter glas met passe-partout.

Krijt: Mijn collectie bestaat oa.uit Derwent, Unison, Stabilo Carbothello , Conté Paris, Schminke en Holbein. Door de jaren heen heb ik een grote collectie van deze prachtige -sommige zeer unieke- krijtsoorten weten op te bouwen. In de vorm van krijt en pastelpotloden.

 

close up pastel portret zwarte kat colourfix papier

Zwarte kat op colourfix papier

shelties pastelportret
Collies op Sansfix papier

 

Publicaties over pastel technieken:
Voor Atelier magazine heb diverse artikelen over mijn pasteltechnieken geschreven.
In 2007:
# 131 Aap in pastel. 
# 130 Kamelen in pastel. 
# 129 Tijgers
# 127 Lammetjes in pastel op velourspapier. 
In 2005: 
#114 Honden in pastel

Deze artikels kun je bestellen via www.ateliermagazine.nl of via mij: contact

Download ook andere artikels (gratis) via mijn publicatiepagina.

 


Copyright © Marjolein Kruijt