< terug

Ontmoet: Giorgio Out of Maine - Sjors, kater
Opdracht: Aquarel 40 x 50 cm,

Winnaar Gourmet Gold actie, oktober 2004

Fase 1:
Met potlood teken ik licht de compositie. Wat komt waar. Bij deze kat gebruik ik masqueer vloeistof voor de snorharen (doe ik niet altijd) omdat ik deze scherp wil laten afsteken tegen een donkere achtergrond. Vervolgens schilder ik met lichte vlakken de basistinten. Ook nat in nat, breng ik donkere tinten aan om een mooie vloeiende vacht te krijgen. Her en der dep ik met een doekje bij om storende scherpe randen te voorkomen.
Fase2:
Nu de lichtste tinten er op staan, breng ik een donkerdere laag aan waar nodig. De oogranden, de strepen in de vacht. Langzaam aan wordt zo de vacht opgebouwd.
Fase3:
De ogen schilder ik veelal nat in nat, zodat de verschillende kleuren in het oog mooi overlopen. Het witte lichtpuntje -indien aanwezig- spaar ik handmatig uit. De pupil maak ik niet gelijk donker, deze zet ik eerst op in donker bruin, om zo de juiste kijkrichting te bepalen. Zodra deze droog is, maak ik het centrum daarvan donkerder. (NB. ik gebruik nooit zwarte of witte aquarelverf!)
Fase 4:
Tijd voor de achtergrond. Hierbij dep ik veel, om de droogranden langs de vacht zacht te houden. Nat in nat breng ik donkerblauwe verf aan op de plekken waar ik het nog donkerder wens. Ook al lijkt de achtergrond simpel, dit is oplettend werk: balans zoeken tussen het eigen willetje van de vloeiende verf en de richtlijnen die ik in gedachten heb. 
Bij de poten breng ik nog wat schaduwlijnen aan, zodat deze mooi naar voren komen. 
Zodra dit goed droog is, " rol"  ik voorzichtig de masqueer vloeistof er af en werk ik de scherpe witte randjes bij de snuit af met wat licht-bruin en laat ik het werkstuk een dag door drogen. Daarna pas snijd ik het los van de plank.

 

Voltooide versie:

detail:

Copyright Marjolein Kruijt